Publicaties Kennis en competenties
Hier vindt u alle publicaties en handvatten om rond de ontwikkeling van deskundigheid van medewerkers van sociale (wijk)teams en gemeenten.
Lees en bekijk alle relevante publicaties en andere uitingen. Een actueel aanbod van kennis, samengesteld om u op weg te helpen met integraal werken in de wijk. Meer informatie vindt u op de websites van de betrokken partners.

Welke kennis over wijkgericht werken kunnen professionals gebruiken om jeugdigen en gezinnen te ondersteunen? Integraal Werken in de Wijk deed een inventarisatie van 11 projectplannen voor het ZonMw-project ‘Versterken van (de kwaliteit) wijkgericht werken met kinderen en gezinnen’.

Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van januari 2021.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van december 2020.


Programma Maatwerk Multiprobleemhuishoudens heeft kennis- en adviesbureau Stimulansz gevraagd om een overzicht te maken van alle hardheidclausules in 37 wetten rond het sociaal domein.

Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van oktober 2020.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van augustus en september 2020.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van juli 2020.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van juni 2020.


In het jaarverslag kunt u lezen over de activiteiten, resultaten en organisatie van het werkprogramma in 2019.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van mei 2020.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van april 2020.


In vijf jaar tijd heeft Movisie vier peilingen uitgevoerd onder Nederlandse gemeenten naar de stand van zaken rondom sociale (wijk)teams. Dit rapport beschrijft de resultaten uit de vierde peiling.

Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van maart 2020.


Door het coronavirus verkeert Nederland in een ongekende situatie. Hierdoor kunnen problemen ontstaan of verergeren die vaak vragen om een integrale aanpak. Samenwerken in deze tijd is lastig. Hoe ga je om met de mentale gezondheid van je (zorg)medewerkers?

Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van februari 2020.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van januari 2020.


Overzicht van actuele ontwikkelingen, kennis en ervaringen rond wijkgericht werken. Informatie over landelijke ontwikkelingen, lokale initiatieven en opiniërende stukken. Dit overzicht is van september en oktober 2019.

Flyer over de Kennisbouwstenen, die de kennis van professionals uit wijkteams en netwerken in kaart brengen.
Bekijk de flyer


Als een wijkteam uit de startfase is, ontstaat vaak behoefte om te bepalen welke kennis gewenst en aanwezig is. In deze handreiking staan handvatten om dit inzichtelijk te maken binnen jouw wijkteam.


Met de kennisbouwstenen heb je in kaart over welke algemene en specifieke kennis wijkteams en -netwerken moeten beschikken. Zo is helder welke kennis wordt gemist en wanneer een specialist moet worden ingezet.


Artikel van onderzoeker Nick Zonneveld over gedeelde drijfveren en doelen. Die zijn bepalend en beïnvloeden governance en leiderschap in integrale samenwerking.

Publicatie van de Rijksoverheid waarin een beeld wordt geschetst van kenmerken en achtergronden zwerfjongeren en schulden. Lees het rapport

Gebiedsregisseur, informatieanalist, bruggenbouwers en thuiszorgadviseurs. Integraal werken in de wijk betekent ook dat er nieuwe vormen van samenwerken, nieuwe werkwijzen én nieuwe functies ontstaan.


Movisie deed onderzoek onder gemeenten naar sociale wijkteams. De resultaten staan in het rapport 'Sociale (wijk)teams opnieuw uitgelicht'. Lees het hele bericht en rapport op de website van Movisie

Overzicht van 14 succesvolle aanpakken van samenwerking op wijkniveau, met de focus op bijzondere doelgroepen (LVB- en GGZ-problematiek).


Hans Willemsen (Cordaan) vertelt over het expertisenetwerk LVB 18+: ‘In Amsterdam bundelen we expertise om de wijkteams op maat te ondersteunen.’
